Μαρία Τσιμέκα

ΜΑΡΙΑ ΤΣΙΜΕΚΑ
«Λουλιμπερίνη» Παραμύθι για ενήλικες
Εικονογράφηση: Πάρις Xαβιάρας, εικαστικός Μουσική : Νί κος Κοκοσαλάκης Σελίδες: 26 Εκδόσεις: Αναγνώστης ΙSBN: 978-618-5287-29-0 (Στο βιβλίο περιέχεται και CD)
Οι Εκδόσεις Αναγνώστης παρουσιάζουν τη Μαρία Δ. Τσιμέκα στην πρώτη της συγγραφική δουλειά με το βιβλίο «Λουλιμπερίνη», ένα αλληγορικό παραμύθι με θέμα την Αέναη μάχη ανάμεσα στα Αντίθετα.

Λουλιμπερίνη, είναι η ορμόνη που παράγει ο ανθρώπινος εγκέφαλος στη υπόφυση όταν ερωτεύεται.
Ένας Άνθρωπος που σκόνταφτε συνέχεια αποφασίζει να τα παρατήσει όλα και να φύγει στην έρημο όπου εκεί δεν θα υπάρχει τίποτα να του χαλάσει την ισορροπία του. Μόνο κόκκοι από άμμο. Στο Ταξίδι αυτό συναντάει έκπληκτος μία Πέτρα. Την παρατηρεί. Θέλει να την αγγίξει, να την μυρίσει. Και η Πέτρα Μεταμορφώνεται.
Τ Όνειρο Ζει στη Σιωπή… και η Σιωπή του αποκτά Ήχο γίνεται Θόρυβος… Θόρυβος που γίνεται Ψίθυρος, Ψίθυρος που γίνεται ένας σιωπηλός Διάλογος Ανάμεσα στις Σκιές, Του Χτες, του Τώρα, του Μετά. Ο Άνεμος που μου ψιθύρισε την ιστορία αυτή μου μίλησε για την Μεταμόρφωση μιας Πέτρας, για έναν Άνθρωπο που σκόνταφτε και περπατά στην Άμμο κρυμμένος πίσω από “δεν” και “τι”.’’ (Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου).
Η Μαρία Δ. Τσιμέκα δίνει μια ξεχωριστή οπτική αυτής της μάχης. Μας δείχνει πως ακόμα και μέσα από τις μεγαλύτερες Σιωπές ή Θορύβους, οι Αντίπαλοι μπορούν να γίνουν Ένα καθώς εμπεριέχονται ο ένας μέσα στον άλλο στο διηνεκές του Χρόνου.

Ακούστε τη μουσική από το CD του βιβλίου

Συνέντεξη της συγγραφέως

Τι είναι η Λουλιμπερίνη
Η Λουλιμπερίνη είναι η ορμόνη που παράγεται στον ανθρώπινο εγκέφαλο όταν  εκείνος ερωτεύεται. Είναι λοιπόν μία ορμόνη που γεννιέται στον εγκέφαλο εξαιτίας ενός ερεθίσματος που λαμβάνει. Το ερέθισμα, είναι ο έρωτας.

Πώς άρχισες να γράφεις και γιατί θέλεις να γράφεις
Ξεκίνησα να γράφω στην ηλικία των 14 ετών. Στην αρχή δεν γνώριζα γιατί το έκανα. Αργότερα , συνειδητοποίησα ότι αν δεν έγραφα αυτό που είχα μέσα μου θα πνιγόμουν. Το γράψιμο για μένα είναι ένας τρόπος έκφρασης και απελευθέρωσης. Τα ανείπωτα , έπρεπε  κάπως να ειπωθούν. Ήταν η διέξοδός μου. Η Ελευθερία μου. Το μελάνι έδινε ζωή στο χαρτί και κάθαρση στη δική μου την Ψυχή…

Τι ρόλο παίζει ο έρωτας στη ζωή σου και στην ζωή των σημερινών νέων
Ο Έρωτας αγκαλιάζει μέσα του και τα 4 στοιχεία της Φύσης .Είμαι ερωτευμένη με την ίδια τη Ζωή, άρα έχει πρωταρχικό ρόλο. Αν δεν ζούσα , απλά θα επιβίωνα.
Οι σημερινοί νέοι δεν ερωτεύονται , βολεύονται. Δεν θέλω , όμως να είμαι απόλυτη γιατί πιστεύω και ελπίζω… στις εξαιρέσεις. Γενικά, όμως αυτό που αισθάνομαι και βλέπω είναι ότι δίνεται πολύ μεγαλύτερη έμφαση στην υλική κατάκτηση και βάζουν σε παύση την ίδια τους τη Ζωή μέχρι να το πετύχουν. Τα Όνειρα όμως, σα χαθούν στο πέρασμα του Χρόνου κάποια στιγμή θα γίνουν Εφιάλτες….

Μπορεί ο έρωτας να ξεπεράσει την ανέχεια της εποχής μας και να επιβιώσει
Ο Έρωτας δεν επιβιώνει, είναι η ίδια η Ζωή. Το γνωρίζουμε , απλά δεν το συνειδητοποιούμε δεν μας συμφέρει. Ξέρεις τι αγώνα  πρέπει να δώσεις για να εξαλείψεις τον εγωισμό σου και να καταφέρεις το «εγώ» να γίνει «εμείς»;! Θέλει καλλιέργεια εαυτού αρχικά και ελευθερία καρδιάς μετέπειτα….

Ο έρωτας η έλξη έχει σχέση με την ΑΓΆΠΗ
Αν δεν υπάρχει έλξη, δεν υπάρχει έρωτας και αν δεν υπάρχει έρωτας δεν μπορεί να ανθίσει η  αγάπη. Αύτη είναι για μένα η βιωματική μου «σειρά», μπορεί σε άλλους ανθρώπους να λειτουργεί διαφορετικά. Πιστεύω, ότι μέσα από τον έρωτα γεννιέται η Αγάπη. Αν ο έρωτας παραμείνει στην εγωιστική εξουσιαστική του μορφή δεν μπορεί να μεταμορφωθεί στην Αγάπη. Η αγάπη γεννιέται στο  βλέμμα που αγκαλιάζει το Πρόσωπο  και όχι μέσα σε κυρίαρχα, ανταγωνιστικά μυαλά και θρασύδειλες καρδιές.

Ειναι τυχαίο στην εποχή που ζούμε όλοι ασχολούνται θεωρητικά και γράφουν για την αγάπη και τον έρωτα μήπως έχει χαθεί όλο αυτό;
Ο άνθρωπος είναι το τελευταίο δημιούργημα του Θεού γιατί εκεί έκλεισε όλη την σοφία του σύμπαντος…Οι άνθρωποι πάντα θα αναζητούν αυτό που τους λείπει και τους λυπεί….Αναζητούν την Αλήθεια!
Ασχολούνται θεωρητικά γιατί έχουν χάσει τον εαυτό τους αλλά η αναζήτηση , αν δεν τον βρούν , θα είναι Σισίφεια….Κάθε Άνθρωπος είναι ένα σύμπαν προς εξευρεύνηση ,μια terra ingognita, κάθε άνθρωπος αξίζει να αγαπηθεί και να αγαπήσει ανευ ορων και οριων…το θέμα είναι πόσο έτοιμος είναι ο καθένας για αυτό το ταξίδι ,χωρίς επιστροφή, και κατά πόσο είναι ελεύθερος να βουτήξει σε άγνωστα νερά. Τολμάς; Αντέχεις;
Η Αγάπη τροφοδοτείται από την σπείρα,το Άπειρό και έχει την δύναμη να κάνει τον έρωτα όχι κάτι το αφηρημένο, αλλά να οδηγήσει στην πληρότητα της Αγάπης και κατ ‘ επέκταση στην κοινωνία των Προσώπων.

Αισθάνεσαι μόνη οπότε αναγκάζεσαι να γράφεις ή γράφεις για να μην πλήττεις από την μοναξιά σου
Άλλο μοναξιά και άλλο μοναχικότητα. Την μοναχικότητα την επιλέγεις , η μοναξιά σε επιλέγει. Δεν αισθάνομαι μόνη μου όταν γράφω γιατί έχω στο κεφάλι μου τόσες εικόνες , λέξεις, αισθήματα που περιμένουν να βγούν που αν μη τι άλλο με εκνευρίζουν κάποιες φορές που δεν μ’ αφήνουν και στην ησυχία μου! (γέλιο). Φυσικά και έχω αισθανθεί μοναξιά, αλλά προσπαθώ να την μετατρέπω σε μία δημιουργική μοναχικότητα όχι γιατί πλήττω αλλά για να γεμίσω καθαρίζοντας το μέσα μου. Και εκείνες τις στιγμές που συμβαίνει αυτό νιώθω  ελευθέρη.

Ο ρομαντισμός η ευασθησία η δημιουσγική τέχνη κάθε μορφής, στίχος ποίηση ζωγραφική μουσική δημιουργία  εχουν σχέση με τη λουλιμπερίνη
Τέχνη είναι να ερωτεύεσαι το όλον και να αγαπάς το εν. Η Λουλιμπερίνη αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι αυτής της δημιουργίας.

Περιέγραψε μου με δυό λόγια το θάνατο
Η ιδέα του Θανάτου συνηθίζεται. Η απώλεια δεν συνηθίζεται ποτέ.

Σκέφτεσαι να γράψεις στίχο πέραν της πεζογραφίας ή του παραμυθιού
Έχω γράψει και ποίηση αλλά όχι στη μορφή που οι περισσότεροι έχουν στο μυαλό τους, εν ευθέτω χρόνω θα γίνει το μοίρασμα…

Τα σχέδια σου  για το μέλλον
Να ζήσω το Τώρα.