Μαρία Σαρρή

Η Μαρία Σαρρή γεννήθηκε, ζει και δημιουργεί στη Χίο.

Οι γονείς της Ιωάννης Καρακωνσταντής και Κυριακή Ελευθερίου διέκριναν από νωρίς σε κείνη και την αδελφή τις καλλιτεχνικές ανησυχίες τους και συνέβαλαν στο να αγαπήσει και να εμπνευστεί από την απαράμιλλης ομορφιά χιακή φύση .Αργότερα ο σύζυγος της Νίκος Σαρρής, που πλέον ζει μόνο στη καρδιά της την παρότρυνε, στέκοντας διακριτικά αλλά δυναμικά στο πλευρό της, να υπηρετήσει τη ζωγραφική τέχνη σαν πιστή Ιέρεια. Τα πέντε παιδιά της δεν την εμπόδισαν στην πορεία που επέλεξε, αντίθετα την όπλισαν με την δύναμη και την έμπνευση που χρειαζόταν για να ψάχνει ασταμάτητα καινούργια μονοπάτια και καλλιτεχνικές διεξόδους και να παρασυρθεί ακόμα περισσότερο στη μαγεία της ζωγραφικής.

Αντλώντας γνώση και τεχνικές μέσα από τις ευαισθησίες της, την παρατήρηση, σεμινάρια,εργαστήρια και διδασκαλία από τον Γιάννη Τσαρούχη και τον Α. Φασιανό στο Ιωνικό Κέντρο στη Χίο καθώς και τον Σπύρο Βασιλείου στην Αθήνα και τον Νίκο Γιαλούρη στη Χίο.

Η Μαρία Σαρρή έχει καταφέρει να πραγματοποιήσει ατομικές εκθέσεις και να λάβει μέρος σε πολλές ομαδικές εντός και εκτός Ελλάδας και να πλουτίσει τις περγαμηνές της με εξαιρετικές κριτικές. Αυτό την οδήγησε εύκολα στο να παρουσιάσει τη δουλειά και την τέχνη της σε πολλά εθνικά και διεθνή Μέσα Ευρείας Επικοινωνίας και σε χώρες όπως η Αυστραλία, οι Ηνωμένες

Πολιτείες Αμερικής, ο Καναδάς η Κύπρος, η Ιταλία. Συγχρόνως της ζητήθηκε και ανταποκρίθηκε άμεσα να εκθέσει τα έργα της σε κρουαζιερόπλοιο, και στη Σάμο στα πλαίσια της Regata Αιγαίου το 2007.

Έργα της κοσμούν αεροδρόμια, τουριστικά γραφεία της Ευρώπης, δημόσιους χώρους όπως το Ελληνικό Πρωθυπουργικό Γραφείο, την Δημοτική Πινακοθήκη Μυκόνου το Οικουμενικό Πατριαρχείο, την Αρχιεπισκοπή Αθηνών, πολλούς ιδιωτικούς χώρους, γεγονός που αποδεικνύει ότι η τέχνη της αναγνωρίζεται πέρα από τα όρια της Χίου.

Έχει στις αποσκευές της πολλές χιακές Ελληνικές και διεθνείς διακρίσεις, στις οποίες συμπεριλαμβάνονται το χρυσό μετάλλιο για την προσφορά της στην τέχνη στην 2η Πνευματική Ολυμπιάδα που διοργάνωσε η Διεθνής Εταιρία Ελλήνων Λογοτεχνών και καλλιτεχνών, στο Πολιτιστικό Κέντρο «Μελίνα Μερκούρη» στην Αθήνα. Επίσης έχει τιμηθεί με το 1ο βραβείο και χρυσό μετάλλιο σε διαγωνισμό με θέμα «προσωπικότητες του αιώνα» κατά την εκδήλωση «Παναθήναια 2000», ενώ παράλληλα έχει βραβευθεί για το ποιητικό της έργο στην «15η Γιορτή των Ποιητών» από την Επιτροπή Λογοτεχνών «Η θεά Αθηνά» με το 2ο βραβείο και

αργυρό Μετάλλιο στο Πνευματικό Κέντρο του Δ. Αθηναίων.

Στις βραβεύσεις της συμπεριλαμβάνονται ακόμα τιμητική διάκριση από την Unesco, το βραβείο «oscar 2000» που της απενεμήθηκε από την «Accademia» Ferdinandrea Catania Ιταλίας.

Το 1ο βραβείο «Giovanni Gronchi» στον 14ο Διεθνή Διαγωνισμό Ποίησης- ζωγραφικής από την «Accademia Pontedera» στην Πίζα Ιταλίας καθώς και το 2ο βραβείο Ζωγραφικής – Ποίησης από τις Δελφικές Αμφικτιονίες το 2000 και το 2ο Βραβείο σε Διεθνή Διαγωνισμό Ποίησης στο Γιοχάνεσμπουργκ της Αφρικής το 2002.

Η Μαρία Σαρρή είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών και της Διεθνούς Εταιρείας Λογοτεχνών και Καλλιτεχνών, είναι επίσης μέλος της Καλλιτεχνικής Επιτροπής της Νομαρχιακής

Αυτοδιοίκησης Χίου, εκπροσωπώντας το Επιμελητήριο Εικαστικών Τεχνών. Παράλληλα με τις δημιουργίες της, έχει τη χαρά και την ευκαιρία να διδάσκει τη Ζωγραφική Τέχνη σε παιδιά και ενήλικους στο Ομήρειο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Χίου αλλά και να παίρνει μέρος σε εργαστήρια δημιουργικής απασχόλησης που οργανώνουν κατά καιρούς η Νομαρχία Χίου και άλλοι τοπικοί φορείς.

Η καλλιτέχνης και ποιήτρια, που λατρεύει το γενέθλιο τόπο της και τον προβάλλει διεθνώς μέσα από τα έργα της, εκφράζει τον πλούσιο συναισθηματικό της κόσμο και μέσα από την συγγραφή και εικονογράφηση παραμυθιών και ποιητικών συλλόγων για τα οποία έχει διακριθεί επίσης.

Παραμύθια για παιδιά Συγραφέας : Μαρία Σαρρή
1. Όνειρο από μαστίχα
2. Με τα μάτια των παιδιών
3. Μαστιχογέννητη και το Βουτσιβουτσάκι
4. Η Ολυμπιάδα των ζώων
5. Η Ασημοτουφίτσα
Τα οποία έχουν παιχθεί από παιδικές θεατρικές ομάδες με σκηνικά και κοστούμια δικά της. Τα παιδιά που αποτελούν πηγή άντλησης συναισθημάτων και έμπνευσης κατευθύνουν τη φαντασία της και οδηγούν την πένα και τα πινέλα της σε δημιουργίες που χαρακτηρίζονται από πληθωρική, πολύχρωμη, ποικιλία, συμβολισμούς, ποιητικές εικόνες και σε αναζήτηση της εσωτερικότητας και της ουσίας των πραγμάτων.
Συγραφέας : Μαρία Σαρρή

Ζωγραφικής έργα, ψυχής ίχνη
Ζωγράφος : Μαρία Σαρρή

Τέλος είναι μέλος του Επιμελητηρίου Εικαστικών Τεχνών και της Διεθνούς Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών και Καλλιτεχνών, της UNESCO, της «ACCADEMIA FERDINANDEA», ITALIA CATANIA & ACCADEMIA EURO AFRO ASIATIKA DEL TURISΜO, CATANIA ITALIA.

Μαρίας Σαρρή – Συλλογές Ζωγραφικής

Στοιχεία επικοινωνίας
Τηλ: 697 441 6958
mail: sarri-maria@hotmail.com
Ιστότοποι και σύνδεσμοι κοινωνικών δικτύων